Kardiózni vagy nem kardiózni, ez itt a kérdés!?

Kardiózni vagy nem kardiózni, ez itt a kérdés!?

A kardió minden sportnak hasznos kiegészítő mozgás lehet! Akár zsírégetés, akár teljesítményjavítás a cél, érdemes beiktatnod az edzéstervedbe!

A kardiót mindenkinek érdemes végeznie, akár fitneszezik, akár testépítő, de bármilyen sportnak kiváló kiegészítője lehet. Miért?

Mert egyrészt edzi a kardiovaszkuláris rendszert, másrészt gyorsítja az anyagcserét, ezért csiszoltabb lehet a fizikum. Viszont, azzal is tisztában kell lenned, hogy mekkora intervallum az, amennyit érdemes kardióedzéssel töltened, hogy még égjen a zsír, de az izomtömeg is megmaradjon/tudjon növekedni.

Akik súlyzós edzéseket végeznek, általában nagyon óvakodnak a kardiótól. Az egyik oka az, hogy félnek az izomtömegük elvesztésétől. Ez csak akkor következhet, ha túl sokat kardiózol (mondjuk heti 3-4 x több, mint 35-40 perc), plusz ehhez még egy alacsony kalóriatartalmú étrend is társul. A másik ok pedig az, hogy nagyon unalmasnak és hasztalannak vélik. Viszont elsősorban, gondolj arra, hogy a szívedet és a légzőrendszered edzed vele, így nagyobb megterhelések mellett is jobban tud működni az izomzatod a fokozott vérellátás miatt.

Kardió szempontjából is a megfelelő mennyiségre kell fókuszálni, ami egyéni igényektől és edzettségtől függ. Egy átlagos fizikai kapacitással rendelkező egyénnek, aki mögött van legalább 1 éves edzésmúlt, kiváló hetente 3-4 alkalommal végzendő 30-40 perces erőltetett séta, 30 perc szobakerékpár vagy 15-20 perc magas intenzitású intervallum edzés HIIT.

Utóbbit érdemesebb 2-3 edzésre korlátozni hetente, mivel nagyon megerőltető, okosabb olyan napokon végezni, amikor nincs súlyzós edzés.

Ezek az értékek egyértelműen átlagemberekre és nem versenyszintű sportolókra vonatkoznak! Az éhgyomorra végzett kardió jelentősen enerválja a testet, nagyobb az izomvesztés lehetősége, és kevesebb is a jótékony hatása, mint azt sokan hiszik.

Kardió után nyugodtan lehet egyszerre enni, fehérjét és zsírt tartalmazó ételt, hogy ne emelkedjen az inzulinszint, ami leállítaná a zsírégetést. A kardiónak egyébként is az anyagcsere gyorsítása a haszna, kevésbé az, hogy az edzés alatt mennyi energiát égettünk el. Kardió közben kortyolgatni lehet 10 g BCAA-t és 10 g glutamint, ami mégis megóvja az izmokat a leépüléstől, plusz a glutamin miatt az izomtónus megmarad az edzés végére.

Kardió előtt még akár leguríthatsz egy kávét, magában vagy édesítőszerrel, mivel nagyon fontos, hogy az inzulinszint ne legyen kiugróan magas, mert akkor tested nem fog zsírt égetni. Akár karnitint egyéb stimulánsokat is bevethetsz a diéta vége felé közeledve, amikor már a makacsabb zsír eltávolításáról van szó.

Forrás: peak

 

Personal Gym, privát edzőterem amiben segítségedre lehet:

Budapest legfelszereltebb privát edzőterme

Kizárólag profi edzőtermi eszközpark

Teljes légkondicionálás

Kizárólag egy személyes edzések

Privát egyszemélyes zuhanyzási és öltözési lehetőség

Privát környezet, személyi edzővel

Személyi edző által személyre szabott edzéstervek

Személyi edző által személyre szabott étrendek

Személyi edző által személyre szabott kalóriabázis

Személyi edző maximális tudása

Személyi edző maximális motivációja

Személyi edző maximális elhivatottsága

Személyi edzővel súlyzós edzések

Személyi edzővel saját testsúlyos edzések

Személyi edzővel gépi edzések

Személyi edzővel TRX edzések

Személyi edzővel Kettlebell edzések

Személyi edzővel cardio edzések

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted: