Valóban lehetséges a zsírt izmokká alakítani?

Valóban lehetséges a zsírt izmokká alakítani?

A zsír izmokká való átalakulása egy új elmélet, mely az utóbbi időszakban egyre elterjedtebb a fitnesz médiában, azonban semmilyen magyarázat sincs, hogy ez miként realizálható.

Az állítás valódi forrása ismeretlen, azonban az biztos, hogy ez a valódi tények hibás magyarázata. Ne kerülgessük a forró kását, hanem mondjuk meg őszintén! Az igazság az, hogy a zsírokat nem lehetséges izomtömeggé alakítani. Tényleg nem! Megfelelő körülmények között azonban a zsírt égetni tudjuk, majd ennek következtében izomtömeget építhetünk.

Miért van ez így?

A zsírok és az izmok teljesen eltérő bioaktív vegyületek. A zsír trigliceridekből áll, az izom pedig miofibrillákból áll, melyek a zsírtól eltérően kisebb kontraktilis fehérje egységekből (aktin és miozin) és nitrogénből (az izom összehúzódásoknál aktív) állnak.

 

Egyszerűbben fogalmazva, a zsírok és az izmok nagyon különböző szövetek, ezért nem képesek az egyik formából a másikba átalakulni. A zsír izomzattá való átalakulása egy további fontos kérdést hordoz magával: Lehetséges zsírt égetni és egyidejűleg izomzatot építeni?

Az az ideális, ha vagy az egyikre, vagy a másikra összpontosítunk. Ez azért fontos, mivel két ellentétes folyamatról van szó. A zsírégetés katabolikus állapotban kalóriadeficitnél előnyös (a bevittnél nagyobb mennyiségű kalória égetése). Az izomépítés viszont anabolikus állapotban az optimális, tehát olyankor, amikor nagyobb mennyiségű kalóriát viszünk be (főként fehérje formájában), mint amennyit elégetünk.

Ezen tényekre támaszkodva lehetetlennek tűnik egyidejűleg a zsír égetése és az izmok építése. A jó hír azonban az, hogy ez elérhető, de nagy erőfeszítésre és speciális körülményekre van szükség. Tehát megerőltetőbb, mintha a két dolgot külön vinnénk végbe.

A kalória deficit és az erőnléti edzés

tudományos kutatások szerint az izmok építése kalória deficittel a legegyszerűbb, ha túlsúlyos vagy és nincs túl sok tapasztalatod az edzés terén. Ez annak köszönhető, hogy több a testzsír mennyisége és a test több energiaforrással rendelkezik (zsírral), tehát nem bontja le az izmok aminosavait. A gyors eredmények oka, hogy nem edzel rendszeresen és a tested még nincs hozzászokva a rendszeres mozgáshoz.

Ez a folyamat a zsír izommá alakulásának illúzióját keltheti, de a valóság az, hogy az ember mozgás közben zsírt éget és a helyükön izmokat hoz létre. Sokkal bonyolultabb a helyzet a sportolóknál, vagy a rendszeresen edző embereknél, mivel náluk több időre van szükség ahhoz, hogy eredményeket érjenek el.

A legjobb stratégiának az tűnik, hogy ha az erőnléti edzéseken kívül odafigyelünk a kalóriadeficit állapotára is (250 – 350 kcal), és a napi fehérjebevitelünket 1 kg testsúlyra 1,5 g körül tartjuk. Az edzett egyéneknek és a sportolóknak ennél nagyobb kalória deficitet kell elérniük (kb. 200 kcal), valamint több fehérjére van szükségük, ez kb. kilogrammonként 2 g-ot jelent.

 Ezen a szinten a legfontosabb azonban a rezisztencia edzés. Nélküle ugyanis a kalória deficit, vagy felesleg mellett sem alakul ki semmilyen izomzat. Némely sportolók számára előnyt jelenthetnek a ciklikus szénhidrátok. Ez azt jelenti, hogy váltogatjuk a magas szénhidrátos napokat az alacsony szénhidrátosokkal, tehát váltakoznak azok a napok, amikor felesleggel, és amikor pedig hiánnyal küzdünk – ez őriz meg minket a legegyszerűbben a diétás rendszerben.

Forrás: gymbeam

Personal Gym, privát edzőterem amiben segítségedre lehet:

Budapest legfelszereltebb privát edzőterme

Kizárólag profi edzőtermi eszközpark

Teljes légkondicionálás

Kizárólag egy személyes edzések

Privát egyszemélyes zuhanyzási és öltözési lehetőség

Privát környezet, személyi edzővel

Személyi edző által személyre szabott edzéstervek

Személyi edző által személyre szabott étrendek

Személyi edző által személyre szabott kalóriabázis

Személyi edző maximális tudása

Személyi edző maximális motivációja

Személyi edző maximális elhivatottsága

Személyi edzővel súlyzós edzések

Személyi edzővel saját testsúlyos edzések

Személyi edzővel gépi edzések

Személyi edzővel TRX edzések

Személyi edzővel Kettlebell edzések

Személyi edzővel cardio edzések

Szólj hozzá Te is! Itt megteheted: