You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Stressz csökkentés

Személyi edződként igyekszem olyan cikkeket megosztani veled, amelyek segítik az egészséges életmód kialakítását és megtartását. A mai bejegyzés a stressz csökkentéséről szól.

Biztosan megfigyelted magadon, hogy a nehezebb időszakokban az ételek utáni vágyad erőteljesebb. Lássuk be – mindannyian találtunk már némi vigaszt egy-egy finom ételben, vagy egy pohár borban. Amikor stresszesek vagyunk, az édességek, a zsíros ételek és az alkohol is előkerül a szekrényből. Ez azonban nem jó megoldás! Ha ezekhez az egészségtelen ételekhez fordulunk, csak átmenetileg érezzük jobban magunkat, de a hosszú távú hatásukat tekintve, még ront is a helyzetünkön.
Amikor a testünk nem kapja meg a megfelelő táplálékot, csökken az energia szintünk, letargiába esünk, kevésbé tudunk koncentrálni, összpontosítani. Mindez még több stressz hatáshoz vezet.

Nézzük tehát, melyek azok az élelmiszerek, amelyek segítségünkre lehetnek a stressz elleni küzdelemben. Talán elcsépeltnek hangzik, de a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami azt jelenti, hogy a különböző élelmiszercsoportok mindegyikéből mérsékelt mennyiséget veszünk magunkhoz. Szerepeljenek az étrendünkben a teljes kiőrlésű gabonafélék, a leveles zöldségek, és a sovány fehérjék. Így a testünk megkapja az optimális tápanyagokat a fizikai és mentális problémák leküzdéséhez.

A helyes táplálkozással elkerülheted a stressz negatív hatásait.

Ha ezeket a stresszoldó élelmiszereket választjuk, segítünk testünknek a stressz leküzdésében és tartósan megnyugtatjuk elménket:

Avokádó: - Az avokádó egy krémes és sokoldalú gyümölcs, amelyet lehet enni akár nyersen, akár mártásként, öntetként, vagy turmixban is elfogyaszthatjuk. Ezek a tápanyagokban gazdag gyümölcsök olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy stresszállóvá teszik a szervezetet, köszönhetően a magas glutation tartalmuknak. A glutanion egy antioxidáns, melynek mennyisége, ha megfelelő a szervezetünkben, úgy kisebb az esélyünk a betegségek kialakulására. Ez fordítottan is igaz, ha betegek vagyunk, a glutation szintje is csökken. Az alacsony szint összefüggésben áll a szívbetegségek, a daganat, a cukorbetegség, a fertőző betegségek, de akár a demencia kialakulásával is. Az avokádóban emellett magasabb az E-vitamin- , folsav és béta-karotin tartalma, mint bármely más gyümölcs, ami fokozza stresszoldó hatásukat. Az avokádó fogyasztásakor azonban ügyeljünk az adagok szabályozására, mivel magas a zsírtartalma.

Áfonya - Az áfonya az egyik legmagasabb antioxidáns-tartalommal rendelkezik, különösen az antocianin tartalma a magas, mely flavonoidok családjába tartozó antioxidáns. Csökkenti a gyulladást, és megvéd az olyan állapotoktól, mint a rák, az Alzheimer-kór, a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség.

Kamillatea - Természetesen nem minden arról szól, hogy mit eszünk, amikora stressz kezeléséről van szó. Az is fontos, hogy amit iszunk, az is enyhítheti vagy ronthatja a stresszt, amit érezünk. Az olyan folyadékok fogyasztása, amelyek magas cukor és koffeintartalmuk, mint például a kávé, energiaitalok vagy üdítők, valójában rendszeres fogyasztásuk növelhetik a stressz szintünket. A kamillateát már régóta használják természetes altatószerként, és klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a kamillatea hatékonyan csökkenti a tüneteket az általános szorongásos zavaroknál.

Csokoládé - Bár általában egészségtelen csemegének tartják, van egy tagadhatatlan kapcsolat a csokoládé és a hangulatunk között. Tanulmányok kimutatták, hogy a csokoládéfogyasztás valóban boldogabbá tehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden alkalommal, amikor stresszes vagyunk, elkezdhetünk csokoládét majszolni. -Különösen az étcsokoládé a legjobb, mivel több avonolt és polifenolt tartalmaz, mely antioxidánsok segíthetnek a stressz leküzdésében.

Marhahús - A fűvel táplált marhahús nemcsak a bolygóhoz és az állatokhoz kíméletesebb, hanem az embereknek is jót tesz. A füvön nevelt marhahúsban rengeteg antioxidáns található, beleértve a béta-karotint, valamint a C- és E-vitamint, amelyek segíthetnek a szervezetünknek, hogy a stresszt és a szorongást le tudja küzdeni.

Zabpehely - A zabpehely nagyszerű abban a tekintetben, hogy összetett szénhidrát. A zabpehely fogyasztásának hatására az agyban nagyobb mennyiségben termelődik a jó közérzetet keltő szerotonin, ami segít hogy nyugodtabbnak és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik a zabpelyhet választják reggelire, sokkal gyorsabb gondolkodásúak az iskolában, mint azok a gyerekek, akik alternatív reggeli étkezést fogyasztották.

Dió - Ha egészséges nassolnivalót keresünk, ami segít hogy jobban kontroll alatt tartsuk a stressz-szintünket, a dió remek választás. A dió nagyszerű salátákhoz, vagy kis étkezésekre, a fő értékeseink között.

Pisztácia - egy másik élelmiszer, amely nagyszerű rágcsálnivaló, és segíthet abban is, hogy hosszú távon le tudjuk küzdeni a stresszt és szorongást. Tanulmányok szerint már napi két kis adag pisztácia elfogyasztása képes csökkenti az érszűkületet, így amikor stresszesek vagyunk, kisebb nyomás nehezedik a a szívünkre azáltal, hogy a pisztácia képes tágítani az artériáinkat. Ezzel együtt a pisztácia hámozásának ritmikus, ismétlődő művelete valóban terápiás hatású lehet!

Zöld leveles zöldségek - a leveles, zöld zöldségeknek központi szerepet kell játszaniuk étrendünkben. Amellett, hogy segítenek a stressz leküzdésében, a levelei tele vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek segítenek a betegségek leküzdésében. A sötét leveles zöldségek, például a spenót, különösen jót tesznek, mivel gazdagok folsavban, amely segítségével a szervezetünkben több hangulatszabályozó szerotonin termelődik, amely egy "jó közérzetet" keltő vegyi anyag. Ha a leveles zöldségek az étrendünk részévé válnak, összességében boldogabbnak és kevésbé stresszesnek érezhetjük magunkat.

Erjesztett élelmiszerek - végül, de nem utolsósorban, az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt fogyasztása segíthet megőrizni a bélrendszer egészségét, ami viszont segíthet javítani a mentális egészséget és csökkenti a stressz-szintet. A jótékony baktériumok, amelyek az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban találhatóak, valójában közvetlen hatással vannak az agy kémiájára, és pozitív hangulat- és viselkedésszabályozó hatású jeleket továbbítanak az agyadba a vagus idegeken keresztül.